Den realistiske skuespilleren

Et speilbilde av virkeligheten.
I realistisk skuespillertradisjon er målet at skuespilleren skal oppleves som troverdig og naturlig i sin spillestil.

Den realistiske skuespillertradisjonen har sitt utspring i arbeidet til den russiske skuespilleren og teaterlederen Konstantin Stanislavskij (1863-1938). Hans system la grunnlaget for mange av de moderne teknikkene som i dag brukes på teaterscenen og på filmlerretet.

Et metodisk system

Stanislavskij arbeidet med å utvikle et metodisk system for å oppnå en troverdig og naturlig spillestil. Han hadde opprinnelig sin bakgrunn i amatørteatret, og studerte seinere teater i Paris. Sammen med dramatiker og kritiker Nemirovitsj-Dansjenko, grunnla han i 1898 Moskva kunstnerteater. Her innførte de realismen som et helhetlig konsept for teaterscenen. Det vil si at alt fra spillestil, ensemblearbeid, kostymer og scenografi skulle være så realistisk og naturtro som mulig. 

I dybden

I dag kalles denne spillestilen tradisjonell, men på midten av 1800-tallet vakte den oppsikt med sitt naturtro uttrykk. Plutselig viste og kommenterte teatret verden som den var, det vanlige livet til vanlige mennesker. Teatret berørte publikum på en ny måte som gikk i dybden både psykologisk og emosjonelt. 

 

Footer info

Personvern

Telefon: 77 67 90 30
E-post: post@hats.no

Besøksadresse:
Vestregata 48, Rådstua Teaterhus

Postadresse:
Postboks 1216, 9262 Tromsø.

Design Hipp Hurra
Nettløsning Ramsalt Lab