YoungSápmi Network
I prosjektet YoungSápmi Network er målet å etablere nettverk av organisasjoner, aktører og arrangører på tvers av nasjonalstatenes grenser i Sápmi. Dette for å gi et rettferdig kunst- og kulturtilbud, forutsigbarhet og tilgjengelighet for barn og unge i Sàpmi.
Prosjektet skal ha tre hovedoppgaver. Første hovedoppgave er å kartlegge aktuelle organisasjoner, aktører og enkeltkunstnere som arbeider med aktiviteter og prosjekter rettet mot barn og unge. Gjennom kartleggingen ønsker vi å få svar på planleggingshorisonter for aktiviteter, finansiering, deltakergrunnlag, aktuelle arenaer, vertskap for samlinger samt kartlegging av faglige ressurspersoner. I dette arbeidet er kontakten med - og medvirkning fra sentrale språk-, skole-, kunst- og kulturinstitusjoner som har sammenfallende utfordringer og mål, sentralt.
Andre hovedoppgave er opprettelse av en styringsgruppe, som formelt skal velges av HATS styre. Styringsgruppens medlemmer skal bestå av organisasjonsrepresentanter, kunstnere, og barn/unge. Blant styringsgruppens aktiviteter, skal det blant annet være en to-dagers workshop der de møtes for å analysere gjennomført kartlegging, utarbeide rammene for drift av nettverket og gi innspill til talentprogrammet YoungSápmi Meetingpoint (se delprosjekt 4). Styringsgruppen møtes for å gi innspill til informasjonsmaterialet som er utarbeidet etter workshopen. Styringsgruppens medlemmer vil ha ytterligere to møter, der det på første møte skal drøfte faglig plattform for den nomadiske kunst, musikk, film og teaterarena i Sápmi. Andre møte skal drøfte strukturelle rammer og økonomisk modell fStyringsgruppens varighet er 1,5 år. Neste gang velges styringsgruppen av nettverkets medlemmer. Målet er å utarbeide en felles strategisk plattform, som gir kraft til en felles innsats for å bygge et kunstfaglig fellesskap.
Tredje hovedoppgave er å etablere en årlig møteplass og en digital kanal for informasjonsutveksling. Den årlige møteplassen legges til allerede etablerte arenaer. Her vil vi gå i dialog med Samerådet om at KulturSápmi kan ha en del av programmet rettet mot de som arbeider med barn og unge. Det er også en del andre festivaler og faglige arenaer som kan være aktuelle.
Den digitale kanalen skal fylle to funksjoner. Det ene er en kontakt- og samarbeidsflate for kulturaktører, den andre er å være en medvirkningsplattform for - og en informasjonskanal til barn og unge.