Teatertips: kostymer og scenelys

Kari-Britt Nilsen er utdannet innen kostyme og har lang erfaring som kostymemaker. Hun har jobbet som kostymemaker på Nordland Teater fra og til siden 1979. I spalten "Teatertips" svarer hun medlemmene på spørsmål om kostymer. Dette spørsmålet er fra HATS-magasinet no.1/ 2012, og er like aktuelt i dag.

Spørsmål: Har opplevd at kostymer "skiftet farge" når det kom i scenelyset. To gule skjorter som så ut til å ha lik farge i vanlig lys, kan plutselig ha ulik farge i scenelys. Hva kommer det av?

 

Svar: Dette er et interessant spørsmål. Jeg har snakket med lysmester, som sier at det finnes noen grunnregler, men heller ikke de er bomsikre. Man kan for eksempel bruke rødt filter på grønt stoff, og vil da som regel få sort. Dette er da avhengig av fargeblanding og stofftype. Sett fra kostymeavdelinga, som jeg tilhører, er dette et spennende område. Spørsmålet var hvordan to gule, og tilsynelatende like, skjorter kan få forskjellig farge i scenelys. Det kommer ofte av at stoffet har ulik blanding eller tykkelse. Hvis man legger gul farge på en skjorte som ikke er hvit, men som har en farge fra før, vil ofte den opprinnelige fargen skinne litt igjennom i scenelys. Mens en hvit skjorte som farges gul, vil bli gul i lyset. Dette er igjen et spørsmål om type lys og lysfilter. Lag fargeprøver og be om et lys/fargemøte med lysansvarlig, det gjør jobben enklere, og man slipper å gjøre tingene to ganger. Det har jeg fått erfare noen ganger. Det er umulig å farge et stoff lysere enn den opprinnelige fargen. Jeg farger ofte stoffene jeg bruker. Synes det gir et mer spennende utrykk i scenelyset Men det er naturligvis også avhengig av hva slags uttrykk man er ute etter. Lys og farger er vel det jeg synes er mest spennende å jobbe med. Det er viktig for at forestillingen skal få akkurat det løftet som skal gjøre den "helt fantastisk". Det er lurt å lage seg et lite fargeprøvearkiv, der man skriver opp hvilket stoff og hvilken fargetype som er brukt. Der kan man spare inn masse tid. Noe det ofte blir for lite av. Dette er et område hvor jeg stadig oppdager nye ting.  Blir nok aldri utlært. Det finnes også mange forskjellige typer farge å få kjøpt, og kvaliteten har etter hvert blitt veldig god. Så da er det bare å hive seg utpå. Lykke til.

Footer info

Personvern

Telefon: 77 67 90 30
E-post: post@hats.no

Besøksadresse:
Vestregata 48, Rådstua Teaterhus

Postadresse:
Postboks 1216, 9262 Tromsø.

Design Hipp Hurra
Nettløsning Ramsalt Lab